AUS (AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ) 5G’DEN NASIL FAYDALANABİLİR? – ISAF

AUS (AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ) 5G’DEN NASIL FAYDALANABİLİR?

Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS), her geçen gün daha fazla dikkat çekip, farkındalık yaratıyor. Bu, özellikle hükümetlerin akıllı şehirler kurma ve trafiği iyileştirme çabaları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, 5G veya beşinci nesil mobil iletişim işe yarayabilir.

Küresel olarak, giderek artan sayıda şehir, trafik sıkışıklığı ve park ihlali gibi çeşitli belediye sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak için akıllı ulaşım sistemlerine yakından bakıyor. AB ülkelerinin yanı sıra – Singapur’un ikinci bir örnek olduğu – Asya’daki ülkelerde, halihazırda AUS’nin yaygınlaştığı ve uygulandığı görünüyor.

AUS, sürücülerin ve şehirlerin bilgiye dayalı kararlar almasına yardımcı olmak için, araçlardan ve yol altyapısından gelen sensörler tarafından üretilen verilere dayanmaktadır. Çok büyük miktardaki verilerin sorunsuz bir şekilde iletilmesini sağlamak için, mevcut kablosuz iletim teknolojileri giderek daha yetersiz hale geldi. 4G (LTE, WiMAX) ve 3G (UMTS)’nin ardından gelen, ve 20 Gbps veri hızı vaat eden 5G, bu konuda yardımcı olabilir.

Lanner’ın son yayınlanan blog yazısına göre, 5G’nin AUS’yi geliştirmesinin yolları şunlardır.

Akıllı Şehirler
Blog yazısına göre, akıllı şehirlerin yükselişiyle birlikte, bu şehirler, akıllı ulaşım sistemleri de dahil olmak üzere, kentin altyapısına yerleştirilmiş olan milyonlarca bağlı sensörden toplanan verileri derleyip paylaşabilecekler. Yazıda; “5G kablosuz ağların piyasaya sürülmesiyle, AUS altyapısı; hem araçlar, hem de ulaşım altyapısı arasında gerçek zamanlı veri paylaşımı için ultra hızlı ağların kullanılmasıyla bizi gerçekten akıllı şehirlerin hedefine doğru ilerletmeye başlayabilir” diyor.

Özerk Araçlar
Tamamen özerk olmak için, otomobiller; tümü ADAS (Gelişmiş sürücü yardımı sistemleri) gibi merkezi bir sisteme bağlı olan LIDAR, radarlar, kameralar ve diğer sensörlere ihtiyaç duyar. Yazıda; “Özerk araçların; kullanımlarını pratik kılan hızlara ulaşması için, karşılaşılabilecek olası tehditlere yanıt verebilecek kadar bir süre içinde, diğer araçları, ulaşım altyapısını ve yayaları algılayabilmeleri gerekiyor” deniyor. “Dahası, trafikle, mevcut ağlardan daha fazla başa çıkabilecekleri için, 5G ağları, bu problemin tek çözümü olarak önerildi.”

Trafik Yönetimi
Blog yazısına göre, trafik yönetim sistemlerinin verimli bir şekilde çalışması için, şu anda ulaşım sistemini kullanan tüm araçları dikkate almaları gerekir. Yazıda; “Ancak, bu, yoğun otoyollarda ve kalabalık şehirlerde, potansiyel olarak binlerce bağlı araçtan veri toplamak ve işlemek anlamına gelebilir” deniyor. “Bu kadar yüksek taleple başa çıkabilmek için, AUS trafik yönetimi sistemleri, 5G kablosuz ağların artan kapasitesinden faydalanabilir”

Acil Servisler
Yazı; 5G’nin çeşitli nedenlerden dolayı acil servisler için zorunlu hale geleceğini belirtmektedir. “Bunlar; acil servis uzmanlarının; yüksek tanımlı video iletişimi yapabilen ambulanslar, bilgisayarlı tomografi (BT) ve X-ışını taramaları ile, hem acil durum aracının kendisine, hem de hastaneye ya da ambulansın sevk edildiği ve ya yöneldiği acil servise bağlanabilmeleri gibi yeni teknolojilere ve hizmetlere entegre edilmelerinin sağlanmasını kapsamaktadır.” diyor.

Gelecek Dönük Altyapı
Yazıya göre; 5G ağ altyapısı, gelecekte teknolojilerimizi geliştirmemizi, çok daha kolaylaştırmaya olanak sağlamayı da vaat ediyor. “Geçmişte, bunun daha uzun ve zorlu bir süreç olduğu biliniyor olsa da, gelişmiş bağlantı, paylaşılan standartlar ile IoT (Nesnelerin İnterneti) ve kablosuz iletişime odaklanma sayesinde bu artık sorun olmayacak” deniyor. “Gelecekteki teknolojiler için daha sorunsuz yükseltme yolları sağlamak, hem akıllı ulaşım sistemlerini, hem de kablosuz ağları korumak için, güvenlik gibi daha güçlü ve güncel hizmetler sunmaya da yardımcı oluyor.”

Kaynak: William Pao, a&s International